Sevimli dostlarımızın sağlıklarıyla ilgili temel konulardan biri aşılardır. Aşılar evcil hayvanlarımızın hastalanmasını önlemek amacıyla yapılmaktadır. Aşılar, hastalıklar için bir tedavi yöntemi değil daha çok önleme yöntemidir. Ayrıca aşıların yapılması sevimli dostlarımızın gelişimi için çok önemlidir. Belirli hastalıklara karşı aşılama yapılması gerekmektedir. Aşıların yapılması evcil hayvanın yaşına, tıbbi geçmişine, yaşam tarzına ve alışkanlıklarına bağlı olup bu bölümde aşı türlerinden, ne sıklıkta aşıların yapılması gerektiğinden ve aşıların yan etkilerinden bahsedeceğiz.
Aşı Türleri
Aşılar temel ve temel olmayan aşılar olmak üzere ikiye ayrılır.
- Dünya küçük Hayvan Veterinerleri Birliği’ne göre temel aşılar; yaşları, ortamları, alışkanlıkları, cinsleri veya yaşam koşulları ne olursa olsun her köpek ve kedinin alması gereken aşılardır. Temel aşılaryaşamı tehdit eden hastalıklara karşı evcil hayvanlarımızı korumaktadır.
- Dünya küçük Hayvan Veterinerleri Birliği’ne göre temel olmayan aşılar ise, hayvanın yaşadığı bağlama göre gerekli olan aşılardır. Coğrafi konum, çevre ve yaşam tarzı dikkate alınarak yapılır.
Ne Sıklıkta Aşı Yapılmalı?
- Öncelikle her aşı arasındaki bekleme süresi evcil hayvanın yaşına bağlı olarak ilerler.
- Bir köpek ve kedi yavrusuna sahipseniz, ilk aşılar yaklaşık 6-8 haftalıkken yapılır. Ancak son aşı, evcil hayvanınız 16 haftalık olmadan verilmemelidir. Bunun sebebi anne sütündeki antikorların aşılara müdahale edebilmesidir.
- Bir köpek ve kedi yavrusuna sahipseniz, genellikle 6 aylık bir süre içerisinde üç kez aşılama yapılır.
- Çoğu durumda temel aşılar her üç yılda bir veya hayvanın ortamı destekliyorsa daha uzun süre de uygulanabilir.
Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?
Aşılar bağışıklık sistemini uyarır. Bu nedenle bazen yan etkiler görülebilir.
- En yaygın etkiler; aşılamadan sonraki birkaç saat içerisinde ortaya çıkan alerjik reaksiyonlardır. Bölgede hassasiyet oluşabilir ve ateş gözlemlenebilir. Bu semptomlar 1-2 gün içerisine geçer.
- Yaygın olmayan etkiler ise; kedilerde geçici topallama görülmesi, hemolitik anemi, üreme sisteminde sorunlar ve tümör oluşumu örnek verilebilir.
Unutmayınız!
Evcil hayvanlarınızın aşılanmaması taktirde ciddi hastalıklara maruz kalma ihtimali, yan etkilerin yaşanma ihtimalinden çok daha yüksektir!
Aşılar, ev hayvanlarının bakımının önemli bir yönüdür ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde ve tıbbi sorunların erken teşhisi ve tedavisinin desteklenmesinde önemli bir rol oynamıştır.
Evcil hayvanlarımızın aşıları sadece Veteriner Kliniklerinde yapılabilir.
Evcil hayvanlarımızın aşılarını geciktirmeden en yakın Veteriner Kiniklerine giderek yaptırmayı unutmayınız!