Kedilerde Yüksekten Düşme

27.03.2021
Tüm hasta yakınların kendine en fazla sorduğu soru ‘’Kediler yüksekten düşer mi? ‘’ Kendinden emin şekilde ‘’kediler yüksekten düşmez’’ ya da ‘’benim kedim yüksekten düşmez ‘’diye ifade ettiklerini duyar gibiyiz. Veteriner hekim olarak söylemeliyim ki Avcılarda bulunan 7/24 Nöbetçi Lima Veteriner Kliniğine Mart ayı ile birlikte günün her saati yüksekten düşme vakaları gelmekte ve sıcaklığın artışı ile bu sayılar artmaktadır.
Hasta yakınlarının üzgün ve şaşkın olduğu anlarda verdiği en büyük tepki ise normalde ‘’kedim yüksekten atlamaz ya da düşmezdi’’. Sözlerini ifade etmektedir. Unutmamak gerekir ki bu tür durumlar ya bir defa gelir yada birkaç defa… Dikkatsiz davranıldığında üzücü bir durum ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Yavru ya da yetişkin kedilerde anneden yavruya geçen bir ‘’ yüksekten düşme bilinci ‘’ bulunmaz. Basit bir dille ifade etmek gerekir ise buradan atlar isem düşerim, başıma bir şey gelir, buradan atlamak tehlikelidir, ya da buna benzer düşünce ve bilinç oluşmaz. Hasta yakınlarının ( hasta sahibi ) kedilerde yükseklik bilinci olmadığını bilmelilerdir. Aksi davranış ve durumlarda üzücü hatta sonu ölümle sonuçlanan süreçler yaşayabilirler.
Kediler hiç mi öğrenemez yüksekten düştüklerinde öleceklerini ya da kötü bir durum olacağını diye kafanızda sorular oluşabilir. Bazen bu gibi durumlar farklı yöntemler ve eğitimler ile öğretilebilir. ( Bunun ile ilgili videolar için lütfen tıklayınız ) Bu eğitimler sonrasında da yüksekteyken dikkatini çekecek cisimler ( kuş, yaprak, balon, vb. ) sesler ( kızgınlıkta ki kedi sesleri, bağırma çağırma, sahibinin sesi ) ya da denge kayıpları, hastalık sonucu koordinasyon ve denge bozukluklarında vb. gibi durumlarda da başınıza gelebilir.
Kediler yüksekten düşmemesi için çözümler neler diye sorarsanız? En iyi çözümü özel sineklikler, metal teller, kapalı balkon, kontrollü ve gözetim altında alanlarda kedinin dolaşmasına izin verme vb. durumlar. Önlemlere rağmen kediniz yüksekten düşebilir yada atlayabilir. Bu gibi yüksekten düşme gibi durumlarda kedilerde ne gibi problemler görülür? Veteriner hekim olarak kedinizin başına böyle şansız bir durum geldiğinde en yakın veteriner kliniğine gitmeniz her zaman için önceliğiniz olmalıdır. Bu şansız durum sabah, öğlen, akşam, gece ve daha farklı zamanlarda gerçekleşebilir. Ne olursa olsun siz hasta yakınları ( hasta sahipleri ) nöbetçi veteriner kliniğine gidip önce muayanesi yapılmalı. Uygun görülen test ve görüntüleme cihazlarına girmesinde fayda vardır. Veteriner hekim kedinizi eski sağlıklı haline getirmek için. Hemogram, biyokimya, Cr (Rbilgisayarlı Röntgen) , MR gibi testler isteyebilir. Bu testlere rağmen kedinizde ciddi bir problem olmayabilir. Acil olarak gittiğiniz nöbetçi veteriner kliniğinde AĞRI KESİCİ ve Acil müdahalesi yapılırsa geceyi ya da sonrasını rahat ve ağrısız geçirir. Unutmayın ki parmağınızı bir yere vurduğunuzda ya da sıkıştırdığında hissettiğiniz ağrıyı kedi ve köpeklerde hisseder. ‘’ Bizim ki düştü ve hiçbir şey olmadı ‘’ diye düşünmeyin. Kedi ve köpekler bizimle aynı dili konuşmuyor diye bu tür hisleri olmadığını düşünmeyin. Olay gerçekleştiğinde de zaman kaybetmeyip en yakın veteriner kliniğine gidip veteriner hekimin acil müdahalesine izin verin. Unutmayın ki kazalar geliyorum der! Sizler önlemler almazsanız sizin can dostunuz olan kediniz ya da köpeğiniz ciddi problemler yaşayabilir. Siz değerli hasta yakınları (Hasta yakınları) bu tür önlemeleri almadığınızda maddi ve manevi zorluklar yaşamak durumunda kalacaksınız. Lütfen gerekli önlemleri alın. Siz ve can dostunuz şanslı ise yüksekten düşüğünde ya da atladığında yaşıyor ise önce mutlu olup hemen ardından sakin kalmayı başarın. Mantıklı hareketler ve düşünceler içinde davranmaya çalışın. Sırasıyla adımları takip edin.
1- Nefes alıp almadığına dikkatli şekilde kontrol edin. Özellikle karın bölgesinde ki hareketleri ya da göğüs bölgesinde ki hareketleri takip edin sayın. 2- Aktif bir kanama var mı diye hemen kontrol edin. Elinizde ki atkı, kravat, bez parçası olarak kullanabileceğiniz temiz bir materyal ile kanayan bölgeye bastırın. 3- Yakınızda ki kişi ya da yerlerden karton kutu ve taşıma kabı temin etmesi için yönlendirin. 4- Bildiğiniz bir yerde veteriner kliniği var ise medikal ve operatif müdahale için hareket edin. Kediyi kutu, taşıma kabı ya da elleriniz ile götürecekseniz hastayı çok sarsmadan götürmeyi deneyin. 5- Veteriner hekime durumun acil olduğunu bilgisini verip. Çalışma alanını doğru kullanması için sakin ve doğru davranışlar içinde bulunun. 6- Veteriner klinikleri uzağınızda ise yerel belediye örgütleri ya da internet üzerinden en yakın veteriner klinikleri arayın. 7- Sizin uygulayabileceğiniz uygulamaların sınırlı olduğunu unutmayın. Hastanın olabildiğince kanamayı azaltacak önlemler, travma yaşayacak hareketlerden kaçınılmalıdır.
Yüksekten düşen kedinizi acil müdahale için götürdüğünüz nöbetçi veteriner kliniğinde veteriner hekimin kediniz için söyleyebileceği şeyler nelerdir? Ya da ne gibi durumlar sizi bekliyor? 1- Bugün kediniz ya da köpeğiniz şanslı bir gündeyse ise acil müdahalesi ve ağrı kesici yapılır. Belki kontrol için bir gün yoğun bakımda gözetim altında tutulur. Korkulacak bir şey olmadığı söylenebilir.
2- Yüksekten düşme sırasında başını betona ya da sert zemine çarptığı için : - Beyin kanaması - Beyin ve kafada kalıcı ya da geçici hasarlar - Alt ya da üst çene kırığı - Diş kırıkları - Üst damak yarılması - Burun kanaması - Ağız ve mukozasında kanamalar - Dil ve dudakta kopma, yaralar ve doku kayıpları - Gözlerin yuvadan çıkması
3- Omur ve omurilikte problemler - Omurga iskeletinde kırık, çatlak ya da kalıcı- geçici hasarlar - Geçici felç - Kalıcı felç - Yürüme ve koordinasyonda bozukluklar - Denge yürüyüşte problemler - Reflekslerde kayıp ya da azalma
4- Kas ve iskelet sisteminde problemler - Kas dokusunda yırtılma, yangı ya da ezilmeler - Ligament ve tendolarda yangı ya da kopmalar ( Geçici ya da kalıcı hasar ) - Sinir ve sinir demetlerinde hasarlar - Ön kol ya da arka bacaklarda kırıklar ( Scapula, Humerus, Antebrahium, Phalanks, Coxae, Femur, Tibia, ve Parmaklar ) - Kalça ve birçok kemikte kırıklar - Eklemde çıkıklar - Parmaklarda çıkık ve kırıklar
5- Solunum Sisteminde Problemler - Akciğerlerde kanama ve ödem - Akciğerlerde delinme ve hava ile dolma - Diyafram fıtığı - Kalp krizi - Sternum (Döş kemiği) kırık - Göğüs kafesinde kırık ve dokuda delinmeler
6- Sindirim sisteminde problemler - Bağırsak ve midede kanama ve hasarlar - İç kanama tehlikesi - Sindirim organlarının yer değiştirmesi
7- Üriner sistemde problemler - İdrar kesesinde kanama - İdrar kesesinde hasar - İdrarda kanama - Böbreklerde hasar
8- Deri ve dokularda kayıp ya da büyük hasarlar
9- Ağrı duyusunda artış
10- Akut ve kronik kanamalar Yukarıda saydığımız birçok semptomlar görülebilir. Bazı hayvanlarda biri bazı hayvanlarda bir kaçı görülmektedir. Veteriner hekiminiz uygun gördüğü test ve tedavi yöntemleri ile kedi ve köpeklerinize en uygun tedavi protokolünü önerecektir. Siz değerli hasta yakınları bulunduğunuz konum ve özel durumlarınızı değerlendirerek bazı kararlar almak zorunda kalacaksınız. Bu gibi durumlarda şanslı ve maddi anlamda en az hasarla ya da kötü bir gün olup maddi anlamda yorulacağınız bir süreç olacaktır. Siz hayvan yakınları olarak önlemleri almadığınızda bu durumlar karşınıza çıkabilir. Bu gibi durumlarda gittiğiniz nöbetçi veteriner klinikleri ile bir iletişim halinde olacaksınız.
Bu süreci değerlendirirken ve karar verirken sormanız ve düşünmeniz gereken en önemli konu şudur. İletişimde olduğunuz veteriner hekimden beklentileriniz, yüksekten düşen kediniz için GEREKLİ GÖRDÜĞÜ analizleri isteyip bu sonuçlara göre değerlendirip size NET bilgi vermesi mi? Yoksa olasılıkları yaşayarak sonuçları görmek mi? Elbette veteriner hekim uygun görmediği testleri istemeyebilir. Bazen hiç teste önermeyebilir. Tecrübe ve sizin imkanlarınız dahilinde uygun olanı yönlendirecektir.
Avcılar Nöbetçi veteriner kliniğimizde havaların ısındığı zamanlarda ( pencerelerin açılmaya başlandığı süreçlerde ) gündüz ve gece acil olarak çok fazla yüksekten düşen kediler gelmektedir. Kliniğimizde acil müdahale için her türlü ekip ve ekipman bulunmaktadır. Yoğun bakım, Röntgen, Hemogram, Biyokimya, Oksijen tüpü, Acil müdahale için eğitim almış ekip 7/24 hizmet vermektedir. Avcılar Lima Veteriner Kliniğimizde taburcu ettiğimiz kedi ve köpeklerin videoları aşağıdaki linkte mevcuttur. Halk arasında yaygın bir şekilde düşünülen en büyük yanlışlıklardan biridir. Kediler yüksekten düşmez?
Kedilerde Yüksekten Düşme
Kedilerde Yüksekten Düşme
Kedilerde Yüksekten Düşme
Kedilerde Yüksekten Düşme
SOSYAL MEDYA

LİMA VETERİNER KLİNİĞİ
Denizköşkler Mah. Dr. Sadık Ahmet Cad. No:120/E Avcılar - İstanbul / TÜRKİYE
0541 733 3435 - [email protected]